DoldermanLetselschadeAdvocaat

Maakt deel uit van AHL Advocaten Utrecht
085024 00 41
Bel voor gratis advies Bel mij terug Contact

Supermarkt aansprakelijk voor letselschade door val

De rechtbank Breda heeft in haar uitspraak van 16 januari 2012 (LJN: BV1481) geoordeeld dat de supermarkt Jumbo aansprakelijk is voor de letselschade van een klant die in de winkel was gevallen.

De letselschade

Het letselschadeslachtoffer is tijdens een bezoek in de supermarkt gevallen waardoor zij ernstig letsel aan haar schouders opliep. Het slachtoffer stelt dat zij ter hoogte van de kassa is gestruikeld over een uitstekende punt van een houten pallet waarop bloemen stonden. De pallet zou zijn weggeschoven aangezien een medewerkster bezig was met het verplaatsen van bloemen.

Aansprakelijkheid supermarkt

Om te beoordelen of de supermarkt aansprakelijk is, moet beoordeeld worden of de supermarkt door de lege pallet en de plaats daarvan een te groot risico heeft geschapen. Om de vraag te beoordelen zijn een aantal factoren van belang onder andere:

  1. hoe groot is de kans op ongevallen:
  2. hoe ernstig zijn de gevolgen van een mogelijk ongeval;
  3. hadden voorzorgsmaatregelen (gemakkelijk) kunnen worden genomen.

De rechtbank oordeelt dat de plaats van de pallet vóór de kassa’s een gevaarlijke situatie is omdat de pallet in het loopgebied lag.

Rekening houden met onvoorzichtige klanten

Een supermarkt moet er ook rekening mee houden dat klanten niet altijd opletten en voorzichtig zijn bij het lopen in een supermarkt. Dit komt vooral omdat klanten bezig zijn met het doen van boodschappen.

De combinatie van een lege pallet, in het loopgebied bij de kassa en de mindere mate van voorzichtigheid van klanten, maakt de kans op een ongeval aanzienlijk. Omdat er sprake is van een harde vloer kan het vallen over een pallet ernstige letselschade tot gevolg hebben. Het wordt extra gevaarlijk als mensen met een mandje in de hand vallen, omdat zij dan niet hun handen vrij hebben om de val op te vangen.

Eenvoudige maatregel

Tot slot had het ongeval heel gemakkelijk voorkomen kunnen worden. De supermarkt had de lege pallet niet in het loopgebied mogen laten liggen. De supermarkt is dus aansprakelijk en moet de letselschade van de klant betalen.

Letselschade door bezoek aan winkel?

Dolderman Letselschade Advocaat in Utrecht staat klaar om slachtoffers van ongevallen in supermarkten of winkels te helpen. Wilt u gratis advies over uw mogelijkheid tot het claimen van letselschade of wilt u direct een schadeclaim indienen, bel 030-2302060 of vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.

Email to someonePrint this pageShare on FacebookGoogle+Share on LinkedIn