Het letselschadetraject

 

De procedure

Een letselschadeprocedure bestaat uit meerdere fasen. Het is dus niet zo dat als u schade lijdt door een ongeval, dat dan direct een vergoeding moet worden betaald. Integendeel, de wet zegt dat een ieder zijn eigen schade moet dragen tenzij daarvoor een ander aansprakelijk is. Om uw schade vergoed te krijgen, zal dus eerst een aansprakelijke partij moeten worden gevonden.

Aansprakelijkheidfase

Elke letselschadezaak vangt aan met de aansprakelijkheidsfase (of vestigingsfase).  In deze fase moet onderzocht worden of een of meerdere personen aansprakelijk zijn voor uw schade. Soms is het bepalen van een aansprakelijke partij gemakkelijk zoals bijvoorbeeld bij een kop-staart botsing of een bedrijfsongeval. Maar vergist u zich niet dit zijn de uitzonderingen.

Als een mogelijk aansprakelijke partij is gevonden, dan moet deze ook aansprakelijk worden gesteld. Met een aansprakelijkstelling vangt de procedure aan. Slachtoffers kunnen niet te lang wachten met de aansprakelijkstelling; na 5 jaar verjaart de vordering.

DLA procedeert bij elke rechtbank

Als de tegenpartij de aansprakelijkheid erkend, dan vangt de tweede fase aan de schaderegeling. Mocht de tegenpartij de aansprakelijkheid niet erkennen, dan moet uw zaak aan de rechter worden voorgelegd. De rechter zal dan moeten beoordelen of de tegenpartij aansprakelijk is voor uw schade. Heeft u hulp nodig bij uw rechtszaak, neem dan contact met op.

Schaderegeling

Als de tegenpartij de aansprakelijkheid voor uw letsel heeft erkend, dan moet hij ook uw schade en smartengeld vergoeden. De schaderegelingsfase vangt aan. In deze fase zal allereerst beoordeeld moeten worden wat de medische gevolgen van het ongeluk zijn. Een medisch adviseur doet onderzoek naar:

• zal het slachtoffer volledig genezen of zijn er blijvende beperkingen;

• had het slachtoffer vóór het ongeval al medische beperkingen;

• wat is de toekomstige prognose voor het slachtoffer.

De beste medisch adviseurs

Om de medische gevolgen van een ongeval in kaart te brengen is een goede medisch adviseur zeer belangrijk. DLA werkt samen met uitstekende adviseurs om succes voor onze cliënten te garanderen.

Financiële schade

In de schaderegelingsfase moet ook inzicht worden gekregen in de financiële schade van een ongeluk en zal ook het smartengeld worden vastgesteld.

De schade is vaak groter dan slachtoffers in eerste instantie denken. Veel slachtoffers weten niet welke schade zij van de tegenpartij vergoed kunnen krijgen. Voorbeelden van schadeposten zijn bijvoorbeeld medische kosten, het inschakelen van hulp voor huishoudelijke taken of tuinwerkzaamheden, gemiste inkomsten uit arbeid, reiskosten etc.

Het berekenen van inkomen- en pensioenschade kan een lastig karwei zijn en het is dan raadzaam om een goede rekenmeester in te schakelen. DLA werkt samen met eersteklas rekenmeesters.

Maximale letselschadevergoeding

DLA heeft jarenlang ervaring met het claimen van letselschade. Het letselteam heeft al veel schade vergoed gekregen voor cliënten. Uw letselschade is bij DLA in goede handen. DLA ondersteunt slachtoffers en geeft juridische begeleiding. Wilt u vrijblijvend kennismaken met een letselschade deskundige van DLA, neem dan contact op. Er staat altijd een letselschade advocaat voor u klaar.

Gratis juridisch advies bij letselschade

Wacht niet langer en neem contact op. Bel 030-2302060 of het vul het contactformulier in en u wordt teruggebeld.