Als voetganger aangereden

Heeft u als voetganger letsel opgelopen in het verkeer? De letselexperts van Dolderman Letselschade kunnen u helpen. De wet biedt een voetganger in veel gevallen bijzondere bescherming. Wij kennen de wet en zetten ons in om zo hoog mogelijke schadevergoeding voor u te claimen.

Neem contact met ons op:

 • U krijgt helder en goed juridisch advies (het eerste gesprek is gratis);
 • U krijgt uitstekende hulp bij het verhalen van uw letselschade;
 • Maximale inzet voor een rechtvaardige compensatie.

Vandaag nog contact met een letselschade advocaat? Klik hier en vertel uw verhaal.

Als voetganger aangereden: wat nu?

Als u als voetganger het slachtoffer bent van een ongeval, is het heel belangrijk dat u zorgt voor uw gezondheid. Heeft u lichamelijk letsel of geestelijke schade, laat u zich dan zo spoedig mogelijk medisch onderzoeken door uw huisarts of in het ziekenhuis.

Om een schadevergoeding te kunnen eisen is het ook van belang dat u zoveel mogelijk bewijs verzamelt over de omstandigheden van het ongeval:

 • Vul, wanneer mogelijk, een aanrijdingsformulier in en wees hierbij zo duidelijk en zo volledig mogelijk;
 • Verzamel persoons- en contactgegevens van de tegenpartij en eventuele getuigen;
 • Maak foto’s van het ongeval;
 • Noteer gegevens van andere betrokkenen bij het ongeval.

Zie ook:

Heeft u als voetganger recht op schadevergoeding?

Een voetganger is een kwetsbare deelnemer in het verkeer. Wanneer een voetganger wordt aangereden door een fietser, bromfiets of een auto, kan dat leiden tot zwaar lichamelijk letsel. Om een vergoeding te kunnen claimen voor uw letselschade, moet eerst worden bepaald welke verkeersdeelnemer aansprakelijk is voor het ongeval. Met andere woorden: wie is schuldig aan het verkeersongeval?

Leg uw zaak aan ons voor en ontvang gratis advies. Klik hier voor een gesprek met onze ongevallen advocaat voor een beoordeling van uw zaak.

Wie is aansprakelijk voor uw letselschade?

Als een voetganger wordt aangereden, kan de letselschade vergoed worden als de tegenpartij schuldig is aan het ontstaan van het ongeval. Deze partij is dan aansprakelijk voor de schade. Een verkeersdeelnemer die zich niet aan de verkeersregels houdt is meestal ook aansprakelijk voor de letselschade. Ook als een voetganger misschien zelf een fout heeft gemaakt, dan kan het zijn dat u recht heeft op een schadevergoeding.

Voetganger aangereden door een motorvoertuig

Voetgangers zijn kwetsbare deelnemers in het verkeer en worden bij een aanrijding met een brommer, scooter, auto, vrachtwagen of stadsbus, juridisch extra beschermd.

Bij een aanrijding tussen een voetganger en een motorvoertuig is de bestuurder van het motorvoertuig voor in ieder geval 50% van de schade aansprakelijk. Dat betekent dat minimaal de helft van de geleden en nog te lijden schade moet worden vergoed.

Overmacht

Daar bestaat maar één uitzondering op. Namelijk als er sprake is van overmacht bij de bestuurder van het motorvoertuig. Dit betekent dat de bestuurder niets heeft kunnen doen om het ongeval te voorkomen. Overmacht is in uitzonderlijke gevallen mogelijk, maar komt in de praktijk nauwelijks voor.

Wilt u meer informatie over:

Voetganger aangereden door fietser

Ook als u als voetganger bent aangereden door een fietser kan de fietser aansprakelijk zijn voor uw schade. Het komt regelmatig voor dat een fietser niet oplet en er een aanrijding plaatsvindt. In dat geval helpen onze letselschade advocaten u om uw schade te verhalen.

Meer informatie:
Voetganger aangereden door fietser

Als voetganger schadevergoeding claimen

Om een schadevergoeding te kunnen claimen moet allereerst de tegenpartij aansprakelijk worden gesteld. De tegenpartij moet vervolgens de aansprakelijkheid erkennen.

Na de erkenning of vaststelling van de aansprakelijkheid kan het slachtoffer een schadevergoeding krijgen. Het slachtoffer moet bewijzen dat hij medisch letsel door het ongeluk heeft. Ook moet het slachtoffer bewijzen dat hij door het ongeval schade lijdt.

Schadevergoeding claimen is een ingewikkelde juridische procedure vol met valkuilen. Onze letselschade advocaten claimen dagelijks schadevergoeding voor voetgangers. Wij nemen u de gehele procedure uit handen.

Ernstig lichamelijk letsel zoals dwarslaesie, amputatie, hersenletsel of botbreuken hebben blijvende gevolgen voor het slachtoffer. Levenslang zal een slachtoffer extra kosten moeten maken in verband met zijn letselschade. Ook is vaak sprake van inkomensverlies omdat het slachtoffer niet meer kan werken.

Dolderman Letselschade Advocaten werkt met een team van specialisten om ervoor te zorgen dat een slachtoffer zijn volledige schade vergoed krijgt. Heeft u een vraag over het claimen van letselschade? Klik op de link, vul uw naam en email in en stel uw vraag.

Problemen met de wederpartij

Het verkrijgen van een schadevergoeding is een ingewikkelde juridische procedure. Vaak ligt de verzekeraar van de tegenpartij dwars of soms is de tegenpartij niet verzekerd.

Als er discussie ontstaat met een verzekeraar over de hoogte van de schade zijn de volgende punten vaak onderwerp van discussie:

 • De verzekeraar weigert de aansprakelijkheid (geheel) te erkennen;
 • De relatie tussen de klachten en het ongeval wordt ontkend;
 • De hoogte van de schade wordt bestreden.

Niet verzekerd

In gevallen waarbij de wederpartij niet verzekerd is moet deze partij soms persoonlijk worden aangesproken. Ook is het in dit soort gevallen mogelijk om het Waarborgfonds Motorverkeer aan te spreken.

Optimale rechtshulp voor voetgangers met letsel

Heeft u juridische hulp nodig omdat u als voetganger bent aangereden en wordt geconfronteerd met letselschade? Profiteer van onze ervaring met het claimen van schade. Wij zijn lid van de Vereniging van Letselschade Advocaten, dus de kwaliteit is goed.

 • Wij claimen voor u een volledige compensatie van uw letselschade;
 • Wij nemen uw zorgen uit handen en begeleiden u door het hele proces;
 • Pro deo advocaat of no cure no pay mogelijk.

Neem contact met ons op!

Heeft u behoefte aan persoonlijke begeleiding? Wenst u gezamenlijk uw mogelijkheden te bespreken? Gebruik het contactformulier en plaats uw vraag. U wordt snel teruggebeld. Dolderman Letselschade Advocaat werkt landelijk. Schakel ons in, wij nemen uw zorgen uit handen.

Vertel uw verhaal, klik hier